Slimmer werken,
blije klanten

Lean Green Belt, wat is het precies?

Je hebt waarschijnlijk vast wel eens een keer van de term “Lean” en “Lean Six Sigma” gehoord als je aan de slag wil met het optimaliseren en verbeteren van bedrijfsprocessen. Waar Lean vooral gaat om logisch nadenken en het verwijderen van verspillingen in werkprocessen, gaat Six Sigma vooral in op de meetbare en statistische kant. De basisbegrippen en de theorieën hierachter worden behandeld in een Yellow Belt cursus. Een Green Belt cursus gaat echter nog een stapje verder. Deze training leidt werknemers op tot zelfstandige uitvoerders van een Lean project. Niet enkel theorie wordt behandeld in deze cursus, je voert daarnaast ook een praktijkopdracht uit.

Lean green belt

Wat houdt een Lean Green Belt training precies in?

De cursus bestaat uit 5 trainingsdagen, waarin alle Lean principes en de daaropvolgende Lean instrumenten behandeld worden. Voorbeelden zijn de 8 verspillingen van Lean, de 5 Lean principes en nog veel meer. Al deze leerstof is er uiteindelijk voor bedoeld om jou klaar te stomen als projectleider van diverse Lean projecten. Ook is er veel aandacht voor verandermanagement. Als Lean projectleider moet je namelijk de kar trekken, waardoor deze theorie noodzakelijk is.

lean huis

Het Lean Green Belt certificaat

Het is mogelijk om een officieel certificaat te ontvangen van je Lean Green Belt. Wanneer je het examen succesvol afrond, ontvang je het Lean Green Belt certificaat (LCS-level 1C). Naast het theorie certificaat, is het ook mogelijk om het praktijkcertificaat te bemachtigen. Dit kan door na het afronden van het theoriegedeelte, zelfstandig een praktijkopdracht uit te voeren onder begeleiding van een (Master) Black Belt. Deze presenteer je vervolgens voor een praktijkcertificering.

Is een Yellow Belt cursus een pré?

Een van de meest gestelde vragen met betrekking tot de Lean Green Belt training is: ‘Is het nodig om in het bezit te zijn van een Yellow Belt?’ Het antwoord hierop is nee, het is niet verplicht. De Green Belt is daarentegen wel een goede vervolgcursus. Wil je meer informatie over de Green Belt? Klik dan hier!

Lean green belt

Ook interessant: