Slimmer werken,
blije klanten

De Green Belt: Alle 20 kenmerken op een rijtje

We zien tegenwoordig veel verschillende Belts binnen de Lean methodiek, maar wat betekenen ze, waar staan ze voor en wat zijn alle kenmerken?
Vergelijk het eens met de banden die je krijgt bij judo, waarbij je steeds een nieuwe kleur band krijgt naarmate je niveau stijgt. Bij de Lean trainingen is dit niet anders. Zo heb je de Yellow Belt, gevolgd door de Orange Belt, de Green Belt, de Black Belt en de Master Black Belt.
Naast de Lean trainingen heb je ook Lean Six Sigma trainingen. Ook deze trainingen bestaan uit verschillende niveaus.

Vandaag gaan we ons focussen op de kenmerken van de Green Belt, in specifiek de Lean Six Sigma Green Belt Training. Wanneer je deze training hebt gevolgd, zul je deze kenmerken als geen ander weten en ben je in het bezit van het officiële Lean Six Sigma Green Belt certificaat. Deze training bestaat uit 6 dagen, waarin je intensief bezig bent met Lean Six Sigma.

Alle 20 kenmerken op een rijtje

Wanneer de training afgerond is en je het certificaat in the pocket hebt, ga je alle opgedane vaardigheden en theorieën toepassen in de praktijk. Natuurlijk heb je alle kennis die nodig is al verzameld in de cursus en bezit je de eigenschappen van een echte Green Belt. Tóch kan het soms van pas komen om op een gestructureerde manier alle belangrijke kenmerken nog even op een rijtje te zetten. Dat is dan ook precies wat we voor je gedaan hebben.

Let op: Alle nummers kunnen willekeurig door elkaar worden geschud, er is namelijk geen verschil in de belangrijkheid van de kenmerken.

 1. Green Belts betrekken hun collega’s bij het proces en kijken samen naar oplossingen die gebaseerd zijn op beschikbare data. Dit helpt ze om verzet tegen verandering te voorkomen.
 2. Circa 25-50% van de tijd, leiden Green Belts Six Sigma verbeteringsprojecten.
 3. Voor Green Belts is de Six Sigma methodiek een ‘manier van zaken doen’.
 4. De y=f(x) formule is belangrijk voor het proces en de onderneming. Maar waarom? Een goede Green Belt kan dit precies uitleggen.
 5. Green Belts hebben de nodige ervaring en kennis over praktische hulpmiddelen. Deze kunnen van pas komen tijdens het optimaliseren van processen.
 6. In tegenstelling tot Black Belts, werken Green Belts aan specifieke projecten binnen hun eigen vakgebied.
 7. Green Belts worden (meestal) gekozen door het managementteam van de organisatie.
 8. Uitleggen wat het Kano-diagram is en het verband met de klantenservice beschrijven is een must voor de Green Belt.
 9. Green Belts kennen het verschil tussen een histogram en een pareto diagram en ze kunnen deze zelf in elkaar zetten.
 10. De nodige hulpmiddelen die gebruikt moeten worden bij een Lean Six Sigma project, zijn bekend bij Green Belts.
 11. Green Belts zijn degene die het meetsysteem goed moeten keuren en leiden hierbij het proces van data.
 12. Als Green Belt kun je het gemiddelde en de standaardafwijking van je procesdata berekenen.
 13. Daarnaast ben je ook in staat om de Sigma waarden van het proces van je project te berekenen, voor zowel de korte als lange termijn.
 14. Green Belts zijn niet gelijk kwaliteitsmeesters of statistische uitblinkers. Ze zijn gekozen vanwege hun professionaliteit.
 15. Manitab is niks nieuws voor een Green Belt. Ze weten hoe ze eenvoudige statistische testen moeten uitvoeren hiermee.
 16. Als Green Belt ben je in staat om een projectcharter en een SIPOC te maken voor je project.
 17. Ze weten hoe ze een (visgraat-) diagram opstellen, waarmee ze de mogelijke oorzaken opsporen van procesdefecten.
 18. Als Green Belt voer je brainstormsessies met je projectteam
 19. Door middel van grafieken te gebruiken in een duidelijke en begrijpelijke vorm, kunnen Green Belts hun collega’s en leidinggevenden in de schijnwerper zetten.
 20. Je kunt als Green belt steun krijgen voor Six Sigma. Dit doe je door problemen te vermijden die vaak hinderlijk zijn voor je managers of collega’s.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je de kenmerken van een Green Belt beter onder de knie krijgen, of zelfs toepassen binnen je eigen organisatie? Klik dan hier en lees meer over Green Belt, de bijpassende trainingen en de volgende data.

lean six sigma green belt

Ook interessant: