Slimmer werken,
blije klanten

Flow en One Piece Flow (+ voorbeelden & voordelen)

Binnen de Lean filosofie wordt ‘One Piece Flow’ ofwel ‘Flow’, gezien als één van de beste en meest snelle manieren waarbij diensten en producten gerealiseerd kunnen worden. Hierbij staat continue doorstroming centraal. Het onderstaande filmpje maakt duidelijk wat het fenomeen inhoudt en hoe het proces van Flow verloopt.

Voorbeelden van Flow

Voordat we gaan kijken naar de voordelen van Flow, staan we hieronder nog even stil bij een aantal voorbeelden.

  • Flow maakt gebruik van verschillende processtappen die elkaar snel opvolgen, waardoor goederen niet snel stil komen te liggen en  diensten zonder aanvullende informatie geleverd kunnen worden.
  • Het zorgt ervoor dat een product of dienst zonder stil te staan door een proces stroomt.
  • Bij Flow wordt een product of dienst eerst afgemaakt, voordat er aan een nieuwe wordt begonnen.
  • Flow toepassen in je thuissituatie? Dat kan! Onze consultant Roos creëerde flow in haar dagelijkse leven en creëerde er een efficiëntere levensstijl mee. Klik hier voor het lezen van haar bevindingen

Voorbeeld One Piece Flow

Bij One Piece Flow verloopt het proces in stuks. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van een auto. Dit is lopende band werk met een vast aantal producten of bewerkingsstations. Je bent altijd met één auto bezig die eerst helemaal afgerond wordt, voordat er aan een volgende wordt begonnen. Het product is hierbij altijd in beweging, van begin tot eind. Dit werkt efficiënter als het werken in batches.

Niet alleen productieprocessen kunnen gebruik maken van (One Piece) Flow, ook dienstprocessen hebben er profijt van. Denk bijvoorbeeld aan het afgeven van vergunningen. Er wordt dan met één vergunning tegelijkertijd gewerkt die eerst helemaal afgerond wordt. Pas daarna komt een volgende vergunning aan bod.

Voordelen van Flow

  • Het bewerken van producten of diensten totdat ze klaar zijn, zorgt voor een verkorting van de doorlooptijd en een minimale voorraad.
  • Flow zorgt voor kwaliteit binnen het proces. Fouten kunnen sneller herstelt worden en er hoeven geen enorme hoeveelheden gecorrigeerd te worden, wat zorgt voor meer flexibiliteit. Dit komt omdat je bij Flow in kleine batches of per stuk werkt.
  • Ten slot zorgt Flow voor het reduceren van verspillingen binnen het proces. Denk hierbij aan de (tussen)voorraden, de wachttijd en het transport.

Ook interessant: