Slimmer werken,
blije klanten

Lean versus Six Sigma: De beste keus voor jou!

Lean en Six Sigma zijn goede tools om processen mee te verbeteren. Op dit moment staan de twee methodieken aan de top als het gaat om procesverbetering. Hoewel ze veel van elkaar verschillen en ieder zijn voor- en nadelen heeft, zijn ze beide zeer effectief. Om te kunnen zien wat al deze verschillen zijn, hebben we een schema bijgevoegd in deze blog.

Lean vs Six Sigma

De vraag blijft: Welke methodiek kies je? Op deze vraag kan er geen specifiek antwoord gegeven worden. Het is namelijk voor elke organisatie anders. Wel kan er een onderscheid gemaakt worden op basis van de moeilijkheidsgraad. Zo is er bij Six Sigma een veel groter niveau van kennis en ervaring nodig dan bij Lean. Dit zorgt ervoor dat veel organisaties de Lean methodiek prefereren.

Lean vs Six Sigma

De verschillen

  1. Vereist kennis- en ervaringsniveau
    Ten eerste is het, in tegenstelling tot de Lean methodiek, heel lastig om een ervaren werknemer tot een goede Six Sigma expert op te leiden. Een Six Sigma expert moet technieken zoals Defects Per Milion Opportunities (DPMO), p-waarden en hypothesis testing begrijpen. Het is dus een pré om goede kennis van Statistiek te hebben.
    Lean daarentegen, is veel makkelijker om toe te passen binnen je organisatie. Het zijn eenvoudige concepten die iedereen begrijpt. Denk hierbij aan een opgeruimde werkplek of het voorkomen dat er zo min mogelijk overbodig transport is om materiaal en goederen van de ene naar de andere plek te krijgen.
  1. In standhouden van resultaten
    Elke verandering binnen een organisatie heeft een aantal maanden goede begeleiding nodig, voordat het tot een blijvende gedragsverandering kan leiden. Het is belangrijk dat een verbetering blijvend is, want waarom doen we anders alle moeite? Bij Six Sigma is deze blijvende begeleiding moeilijker te bewerkstelligen dan bij Lean. Dit komt omdat er maar met een klein team gewerkt wordt, dat na een tijdje weer doorschuift naar een ander project. Hierdoor ontstaat de kans dat de veranderingen weer langzaam terugvallen in oude procedures en gedrag. Juist iets wat we absoluut niet willen.
    Bij Lean is er meer zekerheid. Dit komt omdat het een organisch systeem is. Het wordt geïmplementeerd en onderhouden op dezelfde werkvloer. Het gevolg? Meer betrokkenheid en een blijvende verandering, precies wat we willen!

Waar ligt jouw voorkeur?

Zoals we besproken hebben zijn zowel Lean als Six Sigma zeer effectief. Ze worden gezien als het gereedschap van een procesverbeteraar. Dit is ook de reden waarom de twee methodieken vaak gecombineerd worden. Wanneer iemand moet kiezen tussen de twee, ligt het vaak aan de persoonlijke voorkeur van een organisatie. Hierdoor zijn wij benieuwd naar je mening: Welke methode heeft jouw voorkeur als tool voor procesverbetering? Lean of Six Sigma?


Ook interessant: