blije klanten
De dagstart (+5 tips!)
Een goed begin is het halve werk. Hoe je zorgt voor een goed begin is voor iedereen anders. De een drinkt een paar koppen koffie, de ander neemt een koude douche. Niet alleen voor jezelf een fijn begin van de dag, in teamverband is het ook een belangrijke factor. De dagstart zorgt hiervoor, waardoor je als team nóg productiever de dag doorkomt.
Wat is het?
De dagstart is een kort teamoverleg van 10 tot 15 minuten, dat plaatsvindt vóórdat iedereen aan zijn werkdag start en aan de werkzaamheden gaat beginnen. Het is de bedoeling dat elk teamlid de dagelijkse gang van zaken bespreekt. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Wat heb ik de vorige dag geleerd?’ of ‘Wat staat er vandaag op de planning?’.
Daarnaast is het gebruik van een verbeterbord een pré. Zo kan iedereen in één keer zien wat het teamdoel is.
Het effect? De dagstart zorgt voor slimmer werken, blijere klanten én blijere medewerkers.
Voordelen van een goede dagstart
Het belangrijkste doel van de dagstart, is inzicht krijgen in het gezamenlijke doel van een team. Doordat de teamleden onderling de dagelijkse werkzaamheden bespreken, wordt het makkelijker om dit doel te bewerkstelligen. Nog meer voordelen zijn:
- Inzicht: De dagstart zorgt voor een duidelijk inzicht voor het team, doordat er als team een kort overleg is over de dagelijkse gang van zaken. Zo weet elk teamlid wat er van hem of haar verwacht wordt. Daarnaast ontstaat er een beter inzicht in het gehele team, waardoor je precies weet waar iedereen mee bezig is.
- Extra teambuilding: Het nastreven van een teamdoel wordt veel duidelijker, waardoor het algehele teamgevoel versterkt word.
- Open sfeer: Door de dagstart creëer je een prettige sfeer, waarin iedereen zich op zijn gemak voelt en elkaar makkelijker om hulp vraagt.
- Vermindert mailverkeer: Normaal mail je problemen en zaken die niet snel op de werkvloer zelf besproken worden. Door het implementeren van een dagstart wordt dit heen-en-weer mailen opgelost.
5 tips voor een goede dagstart
- Ten eerst, gewoon doen! Je kunt de dagstart altijd aanpassen wanneer er weerstand ontstaat. Dit zorgt voor een continue verbetering ervan.
- Kies daarnaast een makkelijk verbeterbord, deze geeft je richtlijnen voor het continu verbeteren van je dagstart.
- Creëer betrokkenheid bij je teamleden door het voorzitterschap te rouleren.
- Laat de dagstart altijd doorgaan om gewoontegedrag te creëren. Gebruik als het niet anders kan Skype, wanneer niet iedereen op dezelfde plek aanwezig is.
- Wanneer het moeilijk is om de dagstart te implementeren in je organisatie, kun je ook kiezen voor het maken van een weekstart.
Naast deze tips, heeft Agile Scrum Group nog een aantal tips voor je! Klik hier voor meer informatie.
Ook interessant:
- De weekstart: gegarandeerd succes!
- Scrum of Lean? De overeenkomsten & verschillen
- De beste Lean Six Sigma cursus voor jou!