Slimmer werken,
blije klanten

Six Sigma Black Belt praktijkcertificering

De Six Sigma Black Belt praktijkcertificering is erop gericht om te laten zien dat je alle geleerde Lean Six Sigma theorie in de praktijk hebt weten te brengen. Hoe belangrijk is deze praktijkcertificering? Lean Six Sigma is een praktische methodiek die je het beste leert door ermee in de praktijk aan de slag te gaan. Vergelijk het met auto leren rijden. Na alle theorie en het oefenen met de rijinstructeur kan je prima slagen voor je rijexamen. Maar kan je dan echt autorijden? Nee, dat leer je voornamelijk door het veel en vaak te doen. Ditzelfde geldt voor Lean Six Sigma, je moet ermee aan de slag in je werkomgeving. Hier kom je weer situaties tegen die je niet hebt geleerd, maar waar je wel zelf een oplossing voor moet vinden. De Black Belt praktijkcertificering is je praktijkexamen van je rijbewijs. Je hebt laten zien dat je in de praktijk aan de slag kan, maar zorg ervoor dat je veel kilometers gaat maken.

Voorwaarden voor praktijkcertificering

Er is wereldwijd geen centrale organisatie die heeft vastgesteld aan welke voorwaarden een Black Belt praktijkcertificering moet voldoen. Het merendeel van de opleiders hanteert zijn eigen voorwaarden. Meestal is dit een minimale besparing van 100.000 euro voor een Black Belt project (of twee projecten die samen 100.000 euro besparen). Daarnaast moet je tijdens je project alle bijkomende documentatie op de juiste manier hebben opgesteld.

Denk hierbij aan:

– Projectcharter (projectplan)
– Meetplan
– Data analyses
– Stakeholder analyses
– etc.

Dit zijn een aantal van de meest voorkomende documenten die je tijdens je project moet opstellen en op basis waarvan je begeleider beoordeelt of je dit naar behoren hebt gedaan.