Slimmer werken,
blije klanten

Six Sigma, wat is het?

Six Sigma is een methode die zich bezighoudt met het verbeteren van de prestaties van je processen. Vaak zie je het in combinatie met Lean (Lean Six Sigma), maar er is een wezenlijk verschil tussen deze twee methoden. Lean leent zich namelijk voor problemen binnen een proces waarvan de oorzaak relatief eenvoudig te achterhalen is. Six Sigma is daarentegen zeer geschikt voor complexe problemen waarvan de oorzaak niet meteen duidelijk is. Dat wil zeggen; je weet dat er een probleem is, maar je weet niet wat dit veroorzaakt. Hier kom je vervolgens achter door dataverzameling en statistieken van je processen.

Wat is het doel van Six Sigma?

Het doel van deze methode is om variatie in processen te minimaliseren om op deze manier de prestaties te verbeteren en een constante kwaliteit te garanderen. Variatie binnen processen is namelijk vaak merkbaar voor klanten. Dit is geen probleem zolang de variatie binnen de kwaliteitsgrenzen van de klant blijft, maar als dit niet meer het geval is dan wordt dit wel problematisch. Op dat moment zullen klanten namelijk niet meer tevreden zijn met het product. Want stel dat jij een anderhalve liter fles cola koopt en hier slechts 1,1 liter in zit. Ben je hier dan tevreden mee? Ik denk het niet, hé? Met Six Sigma streef je ernaar om deze variatie in processen te minimaliseren. Op deze manier is de (kleine hoeveelheid) variatie die wel nog aanwezig is in je proces altijd binnen de kwaliteitsgrenzen van de klant (het komt bijvoorbeeld nooit onder de 1,45 liter).

Six Sigma Black Belt

DMAIC cyclus

Six Sigma is gestructureerd in vijf fases: Define, Measure, Analyse, Improve en Control (DMAIC). Door deze fases stap voor stap te doorlopen optimaliseer je je processen op een gestructureerde manier en verzorg je een constante kwaliteit. Het doel van deze cyclus is om te bepalen welke procesvariabelen (x-en) de grootste invloed hebben op de uitkomsten van een proces (Y). Hierdoor weet je wat er verbeterd moet worden aan je proces.

Define

Deze fase kun je ook wel zien als de opstartfase van je project. Het probleem wordt hier in kaart gebracht en de doelstelling van je project wordt opgesteld.

Six Sigma

Measure

In deze fase worden de huidige processen in kaart gebracht. Je kijkt hier onder andere naar potentiële invloedsfactoren (de x-en). Vervolgens ga je bedenken hoe je deze x-en gaat meten en wat je hiervoor nodig hebt.

Six Sigma

Analyse

In de analyse-fase ga je de gevonden invloedsfactoren onderzoeken en testen. Hiervoor ga je onderzoeken welke x-en werkelijk invloed hebben op je doelstelling/probleem en hoe groot deze verschillende invloeden zijn. Op deze manier hoop je de grondoorzaak van het probleem te vinden.

Six Sigma

Improve

Je kunt het misschien al raden, maar in de improve-fase worden de gevonden oplossingen geïmplementeerd. Op deze manier verbeter je je processen en probeer je je projectdoelstelling te behalen. Hierbij moet je je op de meest invloedrijke x-en concentreren.

Six Sigma

Control

Bij de controle-fase moet eerst gecontroleerd worden of de doorgevoerde veranderingen daadwerkelijk effectief zijn. Als dit het geval blijkt te zijn moet er gekeken worden of de veranderingen ook aangehouden worden en of teams niet terugvallen in hun oude gewoontes. Om dit te garanderen moet je de meest invloedrijke x-en en de Y blijven monitoren.

Six Sigma

Wat zijn voordelen van Six Sigma?

  • Minimaliseren van fouten binnen processen;
  • Verhogen van de kwaliteit van je producten/diensten;
  • Vergroten van de productiviteit;
  • Verhogen van de winst;
  • Verhogen van klanttevredenheid.

Conclusie

Dus, wat is Six Sigma nou precies? Kort gezegd is het een methode die zich bezighoudt met het verbeteren van je processen en het elimineren van variatie binnen deze processen. Op deze manier waarborg je een continue kwaliteit en zal je klanttevredenheid verhogen.

Boek nu jouw Lean Six Sigma training

Heb jij ook interesse in Lean Six Sigma? Bekijk dan ons trainingsaanbod eens. Ook kun je altijd contact met ons opnemen.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)

Of deel het in je netwerk: