Slimmer werken,
blije klanten

Basisstappen voor een goed begin met Lean Kaizen

Lean staat voor ‘slank’ en Kaizen betekent ‘veranderen naar beter’. Kaizen is één van de vele principes van het Toyota Production System (TPS). Lean en Kaizen worden vaak gecombineerd gebruikt, omdat de twee methodes elkaar goed aanvullen. Met Lean creëer je een visie en Kaizen is het middel om van die visie werkelijkheid te maken. Meer weten over Kaizen? Klik dan hier. Als je een werkproces hebt gekozen waar je Lean Kaizen op toe wilt passen, zijn er een aantal basistappen die je moet nemen. Deze stappen zijn bedoeld voor het maken van een goed begin met Lean Kaizen.

1. Bepaal of er een bepaalde werkstandaard is voor het proces dat je wilt verbeteren

Een werkstandaard is een beschrijving van hoe het proces moet worden uitgevoerd. Als er geen geschreven standaard is, dan is de eerste stap om er een te maken. Zonder werkstandaard heb je geen basis om prestaties te verbeteren en is het niet zinvol om Lean Kaizen toe te passen. Als je een vastgelegde werkstandaard hebt voor het proces dat je wilt verbeteren, kun je Lean Kaizen toepassen om meer waarde toe te voegen aan deze standaard en verspillingen reduceren.

2. Bepaal welke maatstaven er bestaan die vertellen hoe goed een actief proces werkt

Je moet het huidige niveau van elk werkproces dat je wilt verbeteren bepalen, zodat je achteraf kunt meten of het hebt verhoogd. Ook bepaal je hierbij op welke verbeteringsactiviteiten je je moet richten. Wanneer je de maatstaven voor het verbeteren hebt, zet je deze in een tabel. Voor elke maatstaf registreer je vervolgens wat het gewenste niveau en wat het huidige niveau is. Als er geen maatstaven zijn voor een werkproces dat je wilt verbeteren, moet je ze maken. Je kunt een werkproces niet verbeteren, tenzij er manieren zijn om te ontdekken hoe goed het proces werkt voor het bedrijf (het niveau bepalen).

3. Leer zoveel mogelijk over het beoogde proces

Bestudeer de werkstandaard. Loop het werkproces na met iemand die er veel van weet, de procesdeskundige. Deze persoon kan je helpen met het beschrijven van het proces door middel van richtlijnen. Maak een beschrijving van het beoogde proces. Laat deze beschrijving beoordelen door de procesdeskundige om te bevestigen of je begrijpt hoe het proces in zijn werk gaat.

4. Identificeer de doelstellingen van de organisatie

Het zijn deze doelstellingen die je zal gebruiken voor verbetering. Dit doe je door middel van het blootleggen van verspillingen die afbreuk doen aan het niveau van de werkprocessen. Als je organisatie deze doelstellingen niet heeft bepaald, ga je op zoek naar maatstaven die het meest verwant zijn aan de verwezenlijking van de organisatiedoelen (klanttevredenheid, omzet, winst en marktaandeel).

5. Bepaal binnen welke tijdsstrekking je Lean Kaizen wilt toepassen

Deze strekking bepaalt de focus, grenzen en de verwachtingen voor het uitvoeren van een Lean Kaizen-project. Dit zorgt ervoor dat je efficiënt te werk gaat. Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.

kaizen