blije klanten
Six Sigma: Het doel, de voordelen en het DMAIC model
Six Sigma is een methode die zich bezighoudt met het verbeteren van de prestaties van je processen. Vaak zie je het in combinatie met Lean (Lean Six Sigma), maar er is een wezenlijk verschil tussen deze twee methoden. Lean leent zich namelijk voor problemen binnen een proces waarvan de oorzaak relatief eenvoudig te achterhalen is. Six Sigma is daarentegen zeer geschikt voor complexe problemen waarvan de oorzaak niet meteen duidelijk is. Dat wil zeggen; je weet dat er een probleem is, maar je weet niet wat dit veroorzaakt. Hier kom je vervolgens achter door dataverzameling en statistieken van je processen.
Wat is het doel van Six Sigma?
Het doel van deze methode is om variatie in processen te minimaliseren om op deze manier de prestaties te verbeteren en een constante kwaliteit te garanderen. Variatie binnen processen is namelijk vaak merkbaar voor klanten. Dit is geen probleem zolang de variatie binnen de kwaliteitsgrenzen van de klant blijft, maar als dit niet meer het geval is dan wordt dit wel problematisch. Op dat moment zullen klanten namelijk niet meer tevreden zijn met het product. Want stel dat jij een anderhalve liter fles cola koopt en hier slechts 1,1 liter in zit. Ben je hier dan tevreden mee? Ik denk het niet, hé? Met Six Sigma streef je ernaar om deze variatie in processen te minimaliseren. Op deze manier is de (kleine hoeveelheid) variatie die wel nog aanwezig is in je proces altijd binnen de kwaliteitsgrenzen van de klant (het komt bijvoorbeeld nooit onder de 1,45 liter).
DMAIC cyclus
Six Sigma is gestructureerd in vijf fases: Define, Measure, Analyse, Improve en Control (DMAIC). Door deze fases stap voor stap te doorlopen optimaliseer je je processen op een gestructureerde manier en verzorg je een constante kwaliteit. Het doel van deze cyclus is om te bepalen welke procesvariabelen (x-en) de grootste invloed hebben op de uitkomsten van een proces (Y). Hierdoor weet je wat er verbeterd moet worden aan je proces.
1. Define
Deze fase kun je ook wel zien als de opstartfase van je project. Het probleem wordt hier in kaart gebracht en de doelstelling van je project wordt opgesteld.
2. Measure
In deze fase worden de huidige processen in kaart gebracht. Je kijkt hier onder andere naar potentiële invloedsfactoren (de x-en). Vervolgens ga je bedenken hoe je deze x-en gaat meten en wat je hiervoor nodig hebt.
3. Analyze
In de analyse-fase ga je de gevonden invloedsfactoren onderzoeken en testen. Hiervoor ga je onderzoeken welke x-en werkelijk invloed hebben op je doelstelling/probleem en hoe groot deze verschillende invloeden zijn. Op deze manier hoop je de grondoorzaak van het probleem te vinden.
4. Improve
Je kunt het misschien al raden, maar in de improve-fase worden de gevonden oplossingen geïmplementeerd. Op deze manier verbeter je je processen en probeer je je projectdoelstelling te behalen. Hierbij moet je je op de meest invloedrijke x-en concentreren.
5. Control
Bij de controle-fase moet eerst gecontroleerd worden of de doorgevoerde veranderingen daadwerkelijk effectief zijn. Als dit het geval blijkt te zijn moet er gekeken worden of de veranderingen ook aangehouden worden en of teams niet terugvallen in hun oude gewoontes. Om dit te garanderen moet je de meest invloedrijke x-en en de Y blijven monitoren.
De voordelen van Six Sigma
Er zijn een aantal voordelen die Six Sigma met zich meebrengt, namelijk:
- Minimaliseren van fouten binnen processen;
- Verhogen van de kwaliteit van je producten/diensten;
- Vergroten van de productiviteit;
- Verhogen van de winst;
- Verhogen van klanttevredenheid.
Conclusie
Dus, wat is Six Sigma nou precies? Kort gezegd is het een methode die zich bezighoudt met het verbeteren van je processen en het elimineren van variatie binnen deze processen. Op deze manier waarborg je een continue kwaliteit en zal je klanttevredenheid verhogen.
Heb jij ook interesse in Lean Six Sigma? Bekijk dan ons trainingsaanbod eens. Ook kun je altijd contact met ons opnemen.
Ook interessant:
- Wat is de beste Six Sigma Black Belt training?
- Wat leer je nou precies bij een Six Sigma Black training?
- Wat is het verschil tussen Lean en Six Sigma?
- RPA en Lean Six Sigma, de perfecte combinatie
Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)
Of deel het in je netwerk: